western
Physics and Astronomy

                                   

 

Sample Quiz Structure
Introduction

To show how a quiz may be organized.

Rules

1. A team shall consist of 4 students

2. Each team will play 3 games as given in the schedule. The second team listed will be considered the host team.

3. It is the host teams responsibility to set the time for the round. The host team is to make certain that the scores are given to the convener in writing as promptly as possible.

4. Students may use paper and pencils, but no calculators in answering questions.

5. Questions will be read in the language chosen by the team (either English or French). When the reading of the question has been completed, the team that is answering the question has 10 seconds to give an answer. At the end of 8 seconds a warning will be given.

Members of a team may confer, but only one member may answer the question and the first answer is the only answer that will be accepted.

6. A round shall consist of 25 questions asked to each team. The teams who are to answer the questions are to alternate. The starting team should be determined by a coin toss.

7. Scoring: A team receives 1 point for a correct answer and 0 points for an incorrect answer. The winning team in a given match is the one with the highest score.

8. If a team wishes to dispute the answer to any question, it must do so immediately after the answer is given and not at the conclusion of the game. Any answer that is disputed should be written on the score sheet and submitted to the organizer who will make a ruling and adjust the score accordingly.

9. Participants in the final round for the championship will be based on the two highest total scores for the 3 rounds played.

Note:
A team might win all three games but still not have the highest score.

10. For the final match only (Round 4) 5 pairs of extra questions will be available in the event of a tie. The first team to be ahead after the same number of questions have been asked will be the winner.

Note:
There are no points for one team successfully answering a question that the other team has missed. It is suggested that the answer to any question that has been missed by a team be read.


Sample Questions 1. Two musical instruments are out of tune. If they are both supposed to be playing the same note at the same time, the wavering sound can be explained by:

a) resonance b) interference* c) polarization d) modulation e) reverberation

2. What is the value of 100^2 / 100^3 ?

Answer: 1 / 100

3. I am an element. In my nucleus I have 2 protons, and 2 neutrons. What is my name?

Answer: Helium
4. The gall bladder is a storage vessel for:

a) insulin b) glycogen c) pepsin d) bile*

5. Which mineral is absorbed from the blood stream primarily by the thyroid gland?

a) Iodine* b) Iron c) Calcium d) Potassium

6. In binary, what is the value of 1101 - 1010?

Answer: 11

7. What name is given to the erasable semiconductor chip used to temporarily store computer programs?

Answer: Random Access Memory (RAM)

8. A nucleus of lithium might change by any of the named processes except one. Name the process that is least likely to occur.

a) beta decay b) positron emission c) alpha decay d) fusion e) fission*

9. In astronomy, various units of measurement are used. One such unit is the "parsec", a unit of distance. A parsec is approximately thirty million million kilometers, but that is not its definition. What is the definition on a parsec?

Answer: A parsec is that distance from the solar system which causes the sun and the earth to subtend an angle of one second.

10. I am an element. I am an isotope of hydrogen. In my nucleus I have one proton and one neutron. What is my name?

Answer: Deuterium
11. A nucleus of an unstable isotope of Uranium might change by any of the named processes except one. Name the process that is least likely to occur.

a) beta decay b) positron emission c) alpha decay d) fusion* e) fission

12. Taking the earth as a whole - from its centre to the outer fringes of its atmosphere, the most abundant element by far, in terms of mass, is believed to be iron. Again, in mass terms, what is the next most abundant element?

Answer: Oxygen

13. Continuing in the approach of the previous question, what is, in mass terms, the third most abundant element in the Earth?

Answer: Silicon

14. A singer can set an undamped note on the piano vibrating by his or her voice by:

a) resonance* b) interference c) polarization d) modulation e) reverberation

15. A person who is known as the universal recipient has which blood type?

a) A.
b) B
c) AB*
d) 0

16. An astronomical unit has, precisely, that name, the "Astronomical Unit". What is the definition of the "Astronomical Unit"?

Answer: The Astronomical Unit is the average distance of the Earth from the sun.

17. What is the value of 3.27 X 3.67 ?

Answer: 12.0

18. What name is given to the cultivation of plants in solutions of mineral salts?

Answer: hydroponics

19. Two plane mirrors are arranged perpendicularly. If you stand between the mirrors, how many images of yourself will you see?

Answer: 3

20. When large numbers of Amino Acids polymerise into one molecule, what is the general name of that molecule?

Answer: Polypeptide (accept protein)

21. What class of substance has the general formula: Cx(H20)4?

Answer: Carbohydrate

22. How much matter would have to be changed to energy if 9 J of energy were released by the conversion of energy to matter?

Answer: 10^(-16) kg.

23. What is the name of the process that allows materials to enter or leave plant cells?

Answer: diffusion (or osmosis)

24. What name is given to a semiconductor memory chip used to store programs as a permanent part of the computer system?

Answer: Read-only Memory (ROM)

25. What is the value of log 5 25?

Answer: 2

26. A circuit has a total resistance of 100 ohms when a 10 volt source is used. Calculate the current.

Answer: 0.1 ampere or 100 mA (milliamperes)

27. A product of fermentation by yeast is:

a) alcohol* b) oxygen c) nitrogen d) starch

28. What is the name of the class of bodies which orbit the Sun like planets, but are in general deemed too small to be called planets?

Answer: Asteroids

29. By what name is a mixture of charcoal, sulphur and potassium nitrate commonly known?

Answer: Gunpowder

30. A thin convex lens produces an image that is 100 cm from the centre of the lens. If the focal length is 50 cm, where is the object located?

Answer: 100 cm (from the lens)

31. One of the milestone events in astronomy was the occasion when, in 1609, a man turned a telescope he had made in the direction of Jupiter, and saw, for the first time in history, some of the moons which accompany Jupiter. Who was that man?

Answer: Galileo (Galilei)

32. A matrix of the protein collagen, calcium carbonate and calcium hydroxyphosphate is found extensively in the human body. What is the common name of that matrix?

Answer: Bone

33. A concave mirror produces an inverted image that is the same size as the object. If the object is 50 cm from the vertex, then what is the focal length of the mirror?

Answer:

34. If nitroglycerine is mixed with diatomaceous earth, what is the common name of the resultant mixture?

Answer: Dynamite

35. Diethyl ether, chloroform and nitrous oxide all have a property which has made them a great boon to mankind. What property is that?

Answer: They are all anaesthetics

36. A person who has (B) blood type can donate blood to the following blood types:

a) A and 0 b) B and AB* c) A and 0 d) 0 and AB

37. What gas is a waste product of photosynthesis?

Answer: oxygen

38. If you stand between two plane mirrors that are parallel to each other, how many images will you see?

Answer: an infinite number

39. Name the nine planets of our solar system, in the correct order, starting with the one nearest to the sun.

Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, and Pluto.

Note: Since Neptune is sometimes further from the sun than Pluto, accept the last two in either order.

40. If log x 27 = 3, what is the value of x?

Answer: 3

41. The plasma membrane of a cell forms arms of cytoplasm which engulf food and take it into the cell by:

a) Pinocytosis b) Diffusion c) Osmosis d) Phagocytosis*

42. Liberation of energy in cells without consumption of oxygen is called:

a) aerobic b) anabolic c) anaerobic* d) allosteric

43. In binary, what is the value of 111 + 1010?

Answer: 10001

44. Chlorophyll consists of a large organic molecule associated with a metal. Which metal is that?

Answer: Magnesium

45. I am an American, but I worked in England when I helped solve the puzzle of the DNA structure. I was 24 years old at the time. Later, in 1962, I received the Nobel Prize. Who am I?

Answer: James Watson

46. A single NASA vehicle has already photographed Jupiter, Saturn and Uranus and is expected to fly over the north pole of Neptune in August 1989. Which vehicle is that?

Answer: Voyager 2 (Note: Voyager"or "Voyager 1" will not-do!)

47. What name is given to all of the electrical and mechanical parts that make up a computer system?

Answer: Hardware

48. Which cells in a plant are the food-conducting cells?

Answer: phloem cells

49. If the mass of the Moon is 1 unit, them what is the approximate mass of the earth: 3, 9, 27, or 81 units?

Answer: 81 units (81.3 to be precise)

50. What name is given to the set of instructions that make a computer operate in the required manner?

Answer: Software

Source United Counties Regional Science Fair

Events | Location | Scheduling | Registration | Participants | Committee | Judges and Officials | Scoring | Awards | Media
Contact Us | Our Sponsors | Faculty of Science | Western

© 2001 The University of Western Ontario,
Department of Physics and Astronomy

Webmaster: Patrick Whippey
Site Design: Julie Whitehead